List

Proglašavanje pandemije korona virusa COVID-19 donijelo je velike izazove i promjene za Sveučilište u Mostaru. Od organizacijskih izazova, nastave na daljinu, suradnji, dnevnih aktivnosti, općenito funkcioniranja cijelog sustava. Kako je Sveučilište dočekalo krizu i na koji način se postavilo prema svim izazovima razgovarali smo s prof. dr. Zoranom Tomićem, rektorom Sveučilišta u Mostaru.

Kako je Sveučilište reagiralo na pandemiju korona virusa?

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa COVID-19, a krizni Stožer Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije donio preporuke i naredbe vezane za način ponašanja u vrijeme krize korona, Sveučilište je utemeljilo Sveučilišni krizni stožer koga čine rektor, prorektori, dekani, voditelj i predstavnici našeg sveučilišnog IT centra. Prve sastanke održavali smo u rektoratu, a potom smo prešli na online sustav komunikacije. Ključni zaključak i naša reakcija na novu situaciju bio je očuvanje zdravlja svakog pojedinca, od nastavnika, nenastavnog osoblja do studenata. Nastava je bio drugi izazov, a sljedeći organizacija rada u uvjetima pandemije virusa. Fakulteti su organizirali nenastavno osoblje tako da funkcioniraju kroz dežurstva. To znači da su naši fakulteti u stalnoj interakciji s nastavnicima i studentima. Profesori su dobili obvezu održavanja nastave na daljinu i potrebu da budu u komunikaciji sa studentima i svojim kolegama. Krizni stožer u stalnoj je interakciji kroz različite komunikacijske kanale.

Kako su profesori prihvatili nastavu na daljinu?

Sveučilište se dugo priprema za jači iskorak u organizaciji i provedbi nastave na daljinu, odnosno online nastave. Prema dostupnim podacima s fakulteta online nastava je organizirana brzo i uspješno. Mijenjanje sustava nastave, praktično u dva-tri dana, uspješno je postavljeno i traje, čak bolje nego što su najveći optimisti očekivali.

Temelj uspješnog prebacivanja na model nastave na daljinu bila je organizacija SUMIT-a, sveučilišnog IT centra?

IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je u prosincu 2017. godine odlukom Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru s ciljem pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U zadnje dvije godine SUMIT je postao prepoznatljiv po kontinuiranom osiguravanju stabilnog i kvalitetnog rada e-infrastrukture Sveučilišta u Mostaru. Posebno smo ponosni da smo jedina institucija u BiH koja ima implementiranu infrastrukturu za upravljanje elektroničkim identitetima. Od samog početka vizija nam je bila da je SUMIT jednako Carnet plus Srce, to jest podrška digitalizacije cijele vertikale obrazovanja Hrvata u BiH. Danas vidimo da je SUMIT podrška za udaljeno učenje Sveučilištu i svim školama koje rade po hrvatskom planu i programu u BiH. Kada je riječ o našem IT centru moram naglašeno pohvaliti doc. dr. Tomislava Volarića za sjajnu organizaciju, energiju i viziju kao i njegovog zamjenika doc. dr. Marka Odaka kao i cijeli IT tim Sveučilišta.

Prije početka pandemije virusa radili ste na prostornom objedinjavanju cijelog IT sustava?

Na trećoj klauzuri, 29. svibnja 2018., o temi „Digitalna transformacija obrazovanja“ jedan od zaključaka bio je da zajedno s našim partnerima (ERONET, CARNET, SRCE i lokalne IT tvrtke) stvorimo jedno IT središte koje će biti nositelj digitalne transformacije obrazovanja od vrtića do fakulteta u BiH na SUM-u. Imamo za to potencijala, a imamo i odlučnosti da IT pozicioniramo kao jednu od strateških aktivnosti u radu i razvoju Sveučilišta. Također smo napravili plan zgrade Centra u kampusu u Rodoču gdje smo prije početka pandemije virusa počeli s prvom fazom čišćenja zgrade. Vjerujemo kako ćemo uz pomoć političkih i institucija i vlasti na svim razinama i kroz projekte ovaj projekt ubrzati i dovršiti. On je ključ razvoja ne samo Sveučilišta nego i našega društva.

Što statistika danas govori kad je u pitanju organizacija nastave na SUM?

Naglasak na aktivnosti e-učenja krenule su izradom Strategije razvoja SUM-a i Akcijskog plana za prošlu i ovu kalendarsku godinu. Kontinuirano se održavaju radionice za nastavno osoblje s ciljem upoznavanja s mogućnostima i prednostima sustava za e-učenje i nastave u virtualnom okruženju. Kao poticajnu mjeru za nastavno osoblje, e-učenje smo integrirali u Pravilnik o minimalnim uvjetima za izbor u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja time će se e-kolegiji vrednovati za izbor u zvanja, a u internom natječaju za studente odabran je naziv SUMARUM za sustav e-učenja. Obzirom da nismo imali vrijeme za pripremu, u kratkom roku morali smo reorganizirati nastavni proces i uključiti sve studente i nastavnike u nastavu na daljinu. Početno stanje, do uvođenja mjera 13. ožujka i usvajanja Smjernica za organizaciju nastave na daljinu broj korisnika u SUMARUMU je bio 2402, od čega je bilo 1937 studenata i 136 nastavnika, a broj otvorenih kolegija bio je 274. Do 3. travnja, u SUMARUMU imamo 8975 korisnika, od toga je 7759 studenata i 684 nastavnika, a broj otvorenih kolegija je 1722. To je povećanje od 273% broja korisnika, odnosno 300% broja studenata i 403% broja nastavnika te 528% broja otvorenih kolegija. Kod korištenja GSUITE alata imamo dnevno povećanje oko 30% u navedenom razdoblju. Samo u posljednja dva tjedna na SUM-u održano je više od 30 000 Google Meet sastanaka.

Paralelno s organizacijom nastave na daljinu, SUM je započeo s organizacijom i proizvodnjom nastave za osnovno i srednje obrazovanje po hrvatskom nastavnom planu i programu?

Sveučilište u Mostaru u ožujku mjesecu 2018. održalo je drugu sveučilišnu klauzuru posvećenu obrazovanju. Na njoj su sudjelovali ravnatelji predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja iz svih županija. Treću sveučilišnu klauzuru posvećenu digitalnoj transformaciji organizirali smo u svibnju 2018. Od tada do danas radimo sa Zavodima za školstvo i ministrima obrazovanja, znanosti, kulture i sporta županija koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, te intenzivno razgovaramo o digitalizaciji osnovnog i srednjeg školstva. Ta stalna interakcija i suradnja pomogla nam je da se bolje upoznamo, razumijemo i planiramo budućnost. Korona virus, u tom pogledu, samo je ubrzao našu suradnju koja je brzo rezultirala dogovorom oko proizvodnje programa za osnovne i srednje škole. Naš IT sustav i naš Medijski centar, u kojem je SUM TV, pokazao se dobro posložen za ove izazove. Ponosni smo na rezultate i sve ono što činimo za širu društvenu zajednicu. Zapravo jedan od pet strateških područja Strategije Sveučilišta je društvena integracija i pomoć društvu. Na taj izazov uspješno smo odgovorili i sada uspješno kormilarimo ovim problemom.

Platforma e-učenja, odnosno skole.sum.ba daje značajne rezultate?

Ovo je do sada najveći projekt u kojem je IT Centar Sveučilišta u Mostaru nositelj. Glavni cilj projekta je održavanje nastave na daljinu koja je omogućena putem digitalne platforme skole.sum.ba koja je besplatna za krajnje korisnike učenike, roditelje, nastavnike i ravnatelje). Platformu koristi preko 40.000 korisnika i u prvom tjednu korištenja imamo preko 750.000 posjeta. Prvi put, ako gledamo obrazovanje ujedinili smo sve škole, preko 100 škola koje rade po hrvatskom planu i programu u jedan sustav i ponosni smo kako smo brzo i kvalitetno reagirali u krizi. Koordinacija ministara i zavoda za školstvo zajedno sa Sveučilištem čini jedan projekt koji je samo početak digitalne transformacije obrazovanja gdje smo SUMIT stavili u centar aktivnosti. Treba pohvaliti i naše tehnološke partnere HT Eronet.

Podnijeli ste kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu zbog pokušaja rušenja platforme e-učenja?

Nepoznati počinitelj/i su u više navrata izvršili svjesno računalni, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je dakle pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom suradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sustava. Budući da su navedeni napadi izvršeni na računalni sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebice imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus – COVID 19, radi čega je primarno i uveden sustav održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužiteljstva podnijelo kaznenu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji ovakvih postupaka u trenutcima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebice učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje. Moramo naglasiti kako smo do sada imali pet napada koji su na početku bili iz BiH, ali nakon što smo u javnosti objavili da smo podigli kaznenu prijavu, lokacija napada je bilo izvan BiH.

I SUM TV igra značajnu ulogu u produkciji sadržaja za osnovne i srednje škole?

Sveučilišna televizija je važan projekt u okviru našeg sustava. SUM TV se u rekordno kratkom roku organizirao i proizvodi kompletnu nastavu od prvog do petog razreda osnovnih škola. U ovom vremenu pokazali smo i dokazali koji snažan potencijal ona ima kao obrazovna platforma budućnosti. U tom kontekstu mi ćemo jačati njezin razvoj s ciljem da je podignemo na još veću razinu proizvodnje obrazovnog programa. Uz navedeno SUM TV nudit će i medijske treninge za pojedince i poslovne subjekte što će u potpunosti zaokružiti jedan obrazovni proces iz područja medija i javnih nastupa. Krizu smo iskoristili kao priliku u ovom slučaju te pokazali snagu jednog sveučilišnog medija. Naš voditelj SUM TV dr. sc. Franjo Takač ulaže ogromne napore da ovaj sustav funkcionira.

Kako se koordinira proces proizvodnje i emitiranja nastave za osnovne i srednje škole?

U koordinacijskom procesu sudjeluje cijela vertikala obrazovanja, od Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća HNS-a kojega vodi prof. dr. Ivo Čolak do Koordinacije ministara obrazovanja na čelu s ministrom Petrom Galićem, ravnateljima Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije i Zavoda za školstvo i obrazovanje Zapadno-hercegovačke županije do Sveučilišta u Mostaru i našeg IT centra. Ovaj koordinacijski tim je u dnevnoj komunikaciji i ima redovite sastanke. Donosimo zaključke i radimo analizu ostvarenoga. I ovo tijelo vrlo brzo je reagiralo na izazove.

U vrijeme ograničenih kontakata kako koordinirate aktivnosti na SUM?

U stalnoj smo interakciji s dekanima i vodstvom Sveučilišta. Održavamo online sastanke, stvorili smo mreže i analiziramo probleme i tražimo odgovore. Također svatko od nas je i dnevno u rektoratu. Poštujemo propise, ali komuniciramo i odgovaramo na dnevne potrebe i probleme. Kao rektor u stalnoj sam komunikaciji i s Rektorskim zborom BiH, Rektorskim zborom Hrvatske kao i brojnim rektorima iz okruženja. Nalazimo se u sličnim problemima i razmjenjujemo mišljenja i aktivnosti i solidarni smo u bilo kakvoj potrebi za pomoći. Svi shvaćamo važnosti Sveučilišta kao naše obitelji. Štitimo je i jačamo na najbolji mogući način.

Biomedicinska grupacija fakulteta nosi velik teret u ovoj situaciji?

Da, težište je na ovoj grupaciji fakulteta višestruko. S akademske strane prvi izazov bio je organizacija osoblja, nastave, ali i briga o studentima, posebno na studiju medicine na engleskom jeziku jer je jedan broj studenata ostao u Mostaru. S medicinske strane, naši dekani i profesori su medicinski djelatnici i rade u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Taj izazov je ogroman kao i njihova žrtva. Naši fakulteti su stavili bolnici na raspolaganje sve naše resurse. Funkcionirati u takvim okolnostima je umijeće, ali i hrabrost i herojstvo. Zbog toga posebne pohvale za naše dekane prof. dr. Milenka Bevandu, prof. dr. Moniku Tomić i prof. dr. Ivana Vasilja i njihove prodekane i upravu fakulteta.

Studenti su aktivni u brojnim procesima još uvijek?

Studenti, kao mladi ljudi su budućnost ovog društva. Slijedom toga i u teškim trenucima za društvo, pokazuju da će naša budućnost biti svijetla. Studentski predstavnici su poveznica između profesora i studenata kod organiziranja online nastave. Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, nastavio je one aktivnosti, koje su moguće. Pokrenuti su online besplatni tečajevi Studentskog zbora za preko tisuću studenata. Također, studenti završnih godina medicine volontiraju kao ekstenzija epidemiološke službe Doma zdravlja Mostar pod vodstvom dr. Kristine Bevanda, uz punu logističku podršku ravnatelja dr. Marija Kordića i dekana Medicinskog fakulteta dr. Milenka Bevande. Studenti Fakulteta, strojarstva, računarstva i elektrotehnike na čelu s dekanom prof. dr. Željkom Stojkićem primjenjuju znanje, tako što su krenuli u izradu zaštitnih vizira za medicinsko osoblje uz potporu Studentskoga zbora SUM-a i fakulteta. Posebno želim pohvaliti vodstvo Studentskoga zbora na čelu sa Željkom Perkovićem.

Objavili ste da ste u stalnom kontaktu sa studentima koji su ostali u inozemstvu kao i sa stranim studentima i nastavnicima koji su na SUM-u?

Jedan od prvih zaključaka Kriznog stožera bio je „povlačenje“ svih studenata koji se nalaze na razmjeni na jednoj od naših partnerskih institucija. Dio studenata se vratio dok je njih 17 ostalo. Razlog ostanka je preporuka institucije na kojoj se nalaze da ne napuštaju studentski dom. Prorektorica za Međunarodnu suradnju prof. dr. Sanja Bijakšić ulaže velike napore i sa svim studentima je u stalnom kontaktu. Ponuđena im je financijska jednokratna pomoć koju su neki studenti već i dobili. Razmjenjujemo informacije na svakodnevnoj razini, svi se dobro za sada osjećaju i u sebi imaju dozu optimizma svojstvenu mladim ljudima. Naravno, naša briga su i svi oni koji su ostali na SUM-u. U koordinaciji s uredima za međunarodnu suradnju naših fakulteta sa svima njima kontaktiramo te nastojimo riješiti eventualne probleme na koje naiđu. Pošto se radi o studentima i profesorima koji najčešće ne znaju naš jezik potrebne su im i one svakodnevne informacije koje dobijemo od županijskog kriznog stožera do onoga što se ovih dana najviše traži, a to je gdje mogu pronaći maske, rukavice i slično.

Kako će se organizirati ispiti na SUM?

U travnju mjesecu održat ćemo sjednicu Senata i donijeti odluke. Naš sustav je vrlo složen kad je u pitanju održavanju ispita. Sigurno nije isto organizirati ispit na humanističkim studijima i biomedicinskim, prirodnim ili tehničkim. Mislim da ćemo prepustiti organizaciju ispita fakultetima i njihovim modelima. Važno je da studenti prate naše službene web stranice na kojima ćemo objaviti sve nove informacije.

Kakva je suradnja s drugim institucijama u vrijeme pandemije korona virusa?

Na krizu se uspješno može odgovoriti jedino jakom vertikalnom, ali i horizontalnom suradnjom. S brojnim javnim institucijama surađujemo uspješno. Vrlo je izražena suradnja s ministarstvima obrazovanja, Zavodima za školstvo i političkom vertikalom. Suradnja s HT Eronetom je izvrsna jer nam omogućuju infrastrukturu za e-učenje, kao i s JP EP Herceg Bosne. Pohvalio bih suradnju s RTV Herceg-Bosne i ravnateljem Stipom Galićem koji su naši partneri u distribuciji i emitiranju programa za osnovne i srednje škole. Na međunarodnom planu, uslijed pandemije brojne međunarodne aktivnosti su otkazane, ali se komunikacija između SUM-a i naših međunarodnih partnerskih institucija i dalje odvija. U prilog tome, naveo bih da smo u zadnjih petnaestak dana potpisali prvi sporazum s jednim američkim sveučilištem (St. John’s University NY) kao i s Medical University Sofia te prijavili dva međunarodna projekta.

Na kraju?

Zahvaljujem svima koji sudjeluju u procesima Sveučilišta i naše društvene misije. Moram reći da naši prorektori, pomoćnica, glavna tajnica i dekani rade odgovorno i vrlo brzo su prihvatili odgovornost u teškim uvjetima. Zahvalan sam i ministrima obrazovanja Petru Galiću, Ružici Mikulić, Ani Andrić i Bojanu Domiću i ravnateljima Zavoda za školstvo Željku Ćoriću i Jadranki Bošnjak. Zahvaljujem i nakladničkim kućama, Školskoj nakladi i Slavenu Peharu te ravnateljici naklade ALFA Ani Babić na njihovoj nesebičnoj pomoći u realizaciji projekta e-učenja. Posebnu zahvalnost upućujem učiteljicama, nastavnicima i profesorima, koordinatoru prof. dr. Iliji Musi, koji svakodnevno snimaju program koji pratimo na RTV Herceg-Bosne. Svako teško vrijeme traži snažne i hrabre osobe. Ovo je vrijeme pokazalo da ih imamo i spremni su se izložiti kako bi pomogli društvu.

Izvor: sum.ba

  Posts

1 2
April 30th, 2020

Prof. dr. Zoran Tomić dobitnik je nagrade Grand Prix HUOJ-a

„On je znanstvenik, ali i praktičar odnosa s javnošću. Redoviti je profesor, rektor jednog sveučilišta, član Europske akademije znanosti i […]

April 19th, 2020

UPRAVLJANJE KRIZOM – COVID – 19 – KAKO IZGRADITI KRIZNI KOMUNIKACIJSKI PLAN

I. Uvod Svijet je pogodila svjetska pandemija korone virusa COVID -19. Brojni centri, istraživačke organizacije i sveučilišta razvijaju svoje instrumente […]

April 16th, 2020

Upravljanje krizom COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je korona virus (COVID-19) globalnom pandemijom i svijet je ušao u najveću krizu nakon Drugog svjetskog […]

April 7th, 2020

Akademski odgovor na krizu: Sveučilište u Mostaru odgovara na izazove i pomiče granice

Proglašavanje pandemije korona virusa COVID-19 donijelo je velike izazove i promjene za Sveučilište u Mostaru. Od organizacijskih izazova, nastave na […]

March 26th, 2019

Sveučilište u Mostaru stup je opstanka Hrvata u BiH

Zoran Tomić – Rektor Sveučilišta u Mostaru Razgovarala Jelena Gazivoda (Vijenac 653) Sveučilištu u Mostaru sa svojih 12.700 studenata otvoreno […]

April 25th, 2018

Sveučilište u Mostaru

Sveučilište u Mostaru, 10 fakulteta, jedna akademija, 1000 nastavnika, 12 000 studenata… dva kampusa, Europsko Sveučilište…

April 17th, 2018

Dan Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

April 12th, 2018

Stvaramo Sveučilište budućnosti

Prof. dr. Zoranom Tomićem u povodu 40-te obljetnice Sveučilišta u Mostaru i izlaska prvog broja sveučilišnih novina „Universitas Mostariensis“, dao […]

April 12th, 2018

Dvojica Ljubušaka na čelu najvećih visokoškolskih ustanova u Hrvata

Ljubuški je fenomen u regiji i po tome što ima dvojicu sveučilišnih rektora – Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, […]

April 12th, 2018

ZORAN TOMIĆ: Studenti upisuju fakultete koji će im osigurati radna mjesta

Nedavno je prof. dr. Zoran Tomić izabran za rektora Sveučilišta u Mostaru. Rektor Tomić samo za Večernji list otkriva što […]